Direct uit de camera ziet een foto er vaak al goed uit. Maar een vast onderdeel van professionele fotografie is de nabewerking in Adobe Lightroom en Photoshop.

De eerste stap in de nabewerking is het maken van een selectie van de vele foto’s die zijn gemaakt. In de praktijk gooi ik ongeveer tien procent van alle gemaakte foto’s direct weg. Bijvoorbeeld vanwege een gekke (onbruikbare) gezichtsuitdrukking, ogen dicht of omdat de foto technisch niet in orde is.

Dan komt de eerste nabewerking. Dit is het optimaliseren van belichting, kleur, contrast en uitsnede. Het is maar een korte zin, maar per uur fotografie ben ik al gauw twee uur bezig om alleen deze handelingen te doen. Soms zijn het maar kleine aanpassingen. Toch maken die net het verschil tussen een gewoon kiekje en een mooie foto die met zorg is gemaakt.

Extra nabewerking

Na deze primaire aanpassingen is het mogelijk om een foto extra na te bewerken (retoucheren). Het heeft mijn voorkeur om een retouche dusdanig te doen dat het niet opvalt. Rimpels, kraaienpoten, vlekjes en alle andere oneffenheden die een mannenhuid kenmerken, laat ik het liefst zo veel mogelijk intact. De lichtomstandigheden kunnen deze oneffenheden soms te sterk benadrukken. Met een subtiele retouche is dat goed te corrigeren, waarbij het karakter van het model behouden blijft.

Tijdelijke ongemakken zoals puisten, pukkels en snijwondjes van het scheren worden desgewenst wel helemaal verwijderd.

De primaire correcties worden op alle foto’s toegepast. In het prijzenoverzicht staat hoeveel foto’s bij een bepaalde opdracht extra nabewerkt kunnen worden. Daarmee wordt de tweede fase van nabewerking (retoucheren) bedoeld.

[Hier ga ik nog wat voorbeelden plaatsen…]