Een fotoserie kan overal gemaakt worden. Maar wellicht vind je het prettiger om in je vertrouwde omgeving thuis foto’s te laten maken. Ook buitenlocaties zijn (als het weer meewerkt) erg leuk voor het maken van een fotoserie. Hieronder een aantal suggesties.

Fotostudio

Tot 2022 woonde ik in Amsterdam en had daar een eigen studio. Sinds 2022 woon ik bij Bergen op Zoom. Helaas heb ik hier geen eigen studio tot mijn beschikking.

Er zijn diverse (commerciële) exploitanten van fotostudio’s. Bij sommige kun je al voor twee uurtjes terecht, wat voor een korte fotoserie een prima tijd is. De meeste fotostudio’s hanteren een huurperiode van minimaal een halve dag. Omdat het nog best lastig is deze studio’s te vinden, heb ik een lijst gemaakt: Fotostudio’s te huur in Nederland en Vlaanderen.

Wanneer je zelf een lege ruimte hebt, kan daar ook prima een fotostudio van gemaakt worden. De lampen en andere attributen heb ik beschikbaar. Helemaal ideaal is het wanneer een wand helemaal egaal van kleur is zonder deuren of andere onderbrekingen. Deze lege ruimte zou wel minimaal circa 4 x 5 meter groot moeten zijn.

Bij jou thuis

Om de fotoserie een persoonlijk karakter te geven, kunnen we ook bij jou thuis fotograferen. Afhankelijk van de stijl van fotografie die je wenst, is het wel nodig om voldoende vrije ruimte te hebben. Dus wanneer je erg klein behuisd bent, is dit waarschijnlijk niet de beste optie.

Bij mooi weer kunnen we ook bij jou in de omgeving ook nog buiten foto’s maken (wellicht beschik je over een mooie tuin?)

Buitenlocaties

In het hele land zijn vele locaties te vinden die een prachtig decor kunnen vormen voor een fotoserie. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Om het denken alvast in gang te zetten:

 • (naturisten)strand, zee en duinen
 • stadspark
 • bos
 • natuurgebied
 • verlaten fabrieksterrein
 • centrum van de stad
 • recreatiegebied
 • een rustige plek waar (bijna) geen mensen komen

 

Deze website heeft ook nog leuke suggesties: fotolocaties.eu

Industrieel erfgoed en urbexlocaties

Zeker voor kinky shoots zijn industrieel erfgoed en verlaten, vervallen panden zeer gewilde fotolocaties. Helaas ken ik op dit moment in Nederland geen locatie waar we terecht zouden kunnen. Ken jij wel zo’n locatie, dan kom ik daar graag naar toe om een mooi fotoserie te maken!

Heb je een suggestie voor dit soort locaties? Neem a.u.b. contact met me op!

Buitenlocaties voor naaktfoto’s

Wist je dat je in Nederland bijna overal naakt mag zijn, zolang de plek daar maar voor geschikt is? Als overtuigd naturist merk ik dat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn. Daarom heb ik op mijn website over naturisme een artikel geschreven over Naturisme en de wet in Nederland.

Dit betekent dat we voor gewone en artistieke naaktfotografie op veel plaatsen terecht kunnen. En zeker als het om kunstzinnig werk gaat, is er veel mogelijk. Het overwinnen van onze eigen schaamte om naakt gezien te worden, is waarschijnlijk het grootste obstakel.

In de praktijk kies ik er vaak voor om naar een afgelegen gebied of officiële naturistenlocatie te gaan, zoals een (rustig) naaktstrand. Op het naaktstrand van IJmuiden/Bloemendaal heb ik bijvoorbeeld al vele fotoseries gemaakt. Dit strand is erg breed en zelfs in de hoogzomer nooit extreem druk.

Fotolocaties in de buitenlucht

Op deze interactieve kaart zie je een aantal door mij geselecteerde locaties voor het maken van de fotoserie. Naar mijn idee zijn ze geschikt om (voldoende) privé op een prettige wijze foto’s te maken. Ook naaktfoto’s.

Per locatie vind je één of meerdere 360° foto’s. Druk op de knop met de omcirkelde i voor meer informatie over die locatie. Je ziet dan ook gelijk een serie gewone foto’s van die locatie.

De meeste locaties die ik tot nu toe heb verzameld zijn in de regio Bergen op Zoom / Antwerpen. Maar ook in andere regio’s heb ik ondertussen mooie plekken gevonden om een (ongestoorde) fotoserie te kunnen maken.

Sommige locaties zijn zo bijzonder dat ze niet op de kaart staan. Het gaat daarbij vooral om verlaten gebouwen. In de urbex fotografie is het gebruikelijk om dat soort locaties geheim te houden, om een toestroom van mensen te voorkomen. Want zodra een plaats veel bezoekers trekt, wordt het gesloten en kan niemand er meer in. Je vindt deze “juweeltjes” onder aan de lijst.

Fotolocaties in de regio Bergen op Zoom / Antwerpen

Dit overzicht van locaties voor het maken van een fotoserie begint rond mijn standplaats bij Bergen op Zoom. Deze plekken bezoek ik met enige regelmaat, om de informatie zo actueel mogelijk te houden. Voordeel van deze locaties is dat ik weinig of geen reiskosten hoef te rekenen.

Fotolocaties in de regio Arnhem / Nijmegen

Vijf tot tien keer per jaar verblijf ik meerdere dagen achter elkaar in Arnhem. Meestal lukt het dan ook om beschikbaar te zijn voor het maken van een fotoserie. Met alle mooie natuur en rivieren in deze regio, is het niet zo lastig om een geschikte plek te vinden om mooie foto’s te maken.

Fotolocaties midden en oost Brabant

Fotolocaties zuidwest Nederland

Dit zijn de locaties in zuidwest Nederland die net wat verder van Bergen op Zoom afliggen. Onder andere op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stranden zijn een aantal leuke locaties te vinden voor het maken van een mooie fotoserie.

Fotolocaties Noord-Holland

Tips voor het maken van een fotoserie op een buitenlocatie

Als we een datum en locatie hebben afgesproken, is het tijd om een goede voorbereiding te treffen. Hier alvast een paar tips:

 • Neem niet te veel kleding mee. Maximaal 1 sporttas vol is echt genoeg.
 • Neem alleen kleding mee waarvan je zeker weet dat je daarin gefotografeerd wilt worden.
 • Trek een stevige lange broek en stevige schoenen aan. Voor sommige locaties moeten we soms door hoog gras met brandnetels en bramen heen. En blubber is ook niet uitgesloten.
 • Zorg dat je goed bent uitgerust. Met photoshop is veel mogelijk, maar als je vermoeide ogen hebt, kan ik dat niet op een geloofwaardige manier “herstellen”. (Tenzij je er graag als een Barbiepop uit wilt zien….)