Lijkt het je leuk om fotomodel te zijn? Op deze pagina vind je een aantal adviezen om mee aan de slag te gaan.

Modellenbureau

Als je fotomodel wilt worden is het een logische gedachte is om je direct te willen inschrijven bij een modellenbureau. Het kiezen van een modellenbureau is niet eenvoudig. Als je een Google search doet, komt je er heel veel tegen. Bij sommigen moet je inschrijfgeld betalen of betalen voor een portfolio shoot. Andere bureaus vragen je om zelf foto’s te (laten) maken en deze op te sturen. Wat is het beste? Ik weet het niet. Google naar de ervaringen van andere modellen met bepaalde bureaus.

Portfolio

Heel snel zul je de term portfolio tegenkomen. Dit is een selectie van foto’s waarmee je jezelf presenteert. Sommige bureaus en opdrachtgevers geven duidelijk richtlijnen waaraan een portfolio moet voldoen. Bijvoorbeeld hoe oud de foto’s maximaal mogen zijn. En of de foto’s nabewerkt mogen zijn (met een filter of Photoshop). In de meeste gevallen wil men in ieder geval neutrale foto’s met een neutrale achtergrond hebben. Naast close-up van je gezicht (vanuit verschillende hoeken), horen foto’s van je bovenlichaam en foto’s van top tot teen in je portfolio te zitten.

Wanneer je een (commerciƫle) opdrachten hebt gehad, zoals model zijn in een advertentie of op de cover van een tijdschrift, voeg je dat ook zeker toe aan je portfolio!

Amateurmodel

Veel fotografen werken met amateurmodellen, om ervaring op te doen en hun portfolio uit te breiden. Zelf werk ik nog steeds graag met amateurmodellen, omdat ik het fijn vind met mensen te werken die nog onbevangen en naturel zijn.

Vaak wordt zo’n samenwerking met gesloten beurs gedaan. Dit wordt meestal TFP genoemd, wat staat voor Time For Photo: Het model investeert tijd en ontvangt daarvoor kosteloos de foto’s. In ruil daarvoor geeft het model toestemming aan de fotograaf om de foto’s te publiceren. Zie hier voor meer informatie over (mijn) TFP fotografie.

Hoe vind je fotografen die interesse hebben in een TFP shoot? Er zijn veel (gratis) websites die modellen en fotografen tot elkaar brengen. Er is niet echt een marktleider, dus kijk zelf welke website jou bevalt. Hieronder een selectie van modellenwebsites waar je als (beginnend) model een fotograaf kunt vinden:

 

Net als met andere contactsites, is het hier ook nodig om jezelf actief te presenteren. Alleen maar een paar foto’s uploaden en afwachten tot je wordt benaderd door een fotograaf, zal tot een teleurstelling leiden.

Op bovengenoemde sites kun je ook goed inspiratie opdoen voor een nieuwe fotoserie!

Contract

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Iedereen die fotomodel wil worden krijgt er mee te maken! Zorg ALTIJD dat de samenwerking bij iedere fotoshoot in een contract vast wordt gelegd. Dit contract dien je vooraf toegestuurd te krijgen van de opdrachtgever of fotograaf, zodat je het op je gemak kunt doorlezen. Zeker wanneer je naaktfoto’s laat maken, is het belangrijk dat je afspreekt wat er met die foto’s wel en niet mag gebeuren. Realiseer je goed dat wanneer een foto eenmaal op internet staat, het welhaast onmogelijk is om (alle kopieĆ«n) definitief van het net te verwijderen.

Wanneer je een fotograaf betaalt voor een shoot, heb jij het recht om te bepalen wat de fotograaf met de foto’s mag doen. Ik publiceer dus nooit foto’s uit een betaalde fotoserie, tenzij het model daar expliciet (dus schriftelijk) toestemming voor geeft.

Andersom is het zo dat wanneer jij betaald wordt om model te zijn, de opdrachtgever veel rechten heeft om die foto’s tot in het oneindige te publiceren. Daarom is het zo belangrijk om dit vooraf in een contract vast te leggen!

Hoe nu verder…

Wellicht wil je eens ervaring opdoen en een fotoserie laten maken, die je ook voor je portfolio kunt gebruiken? Kijk eens verder op deze website of neem nu contact op om een afspraak te maken voor een professionele fotoserie!

Algemene vragen en opmerkingen over deze pagina kun je ook hieronder plaatsen.